Slurfke » Specials » Pastas
Slurfke: Informatie van A tot Z

Pasta's - De lekkerste snel klaar recepten

Pasta's - De lekkerste snel klaar recepten Zelfs het kleinste kind beweert een Italiaanse pasta te kunnen maken: kook spaghetti, gooi er tomatensaus overheen en klaar. Echte italianen ervaren dat als een belediging. er zijn veel méér deegwaren dan spaghetti, het scala aan ingrediënten en kruiden biedt zoveel meer dan de 'bolognaise'

Pasta

Een renner wint er de Tour de France op. Neem een Italiaan zijn pasta af en hij wordt gek.

Zeker in de Italiaanse keuken heeft pasta een duidelijke plaats. Na de antipasti, kleine voorgerechtjes te vergelijken met de Spaanse tapa's, volgt altijd een pastagerecht.

Tijdens de week maakt 'la mamma' eenvoudige pastagerechtjes; pasta met wat overheerlijke tomatensaus en geschaafde parmagiano of pecorino volstaat meestal om haar disgenoten de loftrompet te doen afsteken.

Buono appetito!

Maar hoe eet je nu eigenlijk pasta

In Italië eet men pasta altijd met een vork en enkel alleen met een vork.
De pasta is ook het belangrijkste. Wij serveren een beetje pasta zwemmend in een bad saus. Zij doen het net andersom: een berg pasta met een beetje saus, net genoeg om samen met de laatste slingers alle saus verorbert te hebben.

Welke pasta bij welke saus

Echte regels zijn er niet maar men neemt wel altijd geribbelde pasta bij een gerecht met tomaten- of roomsaus en gladde pasta bij een gerecht met olieachtige sausen.
De ribbels in de pasta zorgen voor extra kleefkracht.
Serveer voor hapjes en buffetten telkens korte pasta, dit vergemakkelijkt het eten voor de gasten.

Verse of gedroogde pasta

De meningen zijn sterk verdeeld! Bij een blindproeverij van verse en gedroogde pasta kwam niet steeds de verse er als beste uit. Een duidelijke regel is wel dat verse pasta een korte kooktijd vraagt. Uiteraard al dente gekookt.
Mario Cipollini, de fameuze sprintbom, was het op een bepaald moment zo beu om tijdens de Tour de France telkens platgekookte pasta te eten, dat hij zelf de keuken binnenstapte en de chef leerde hoe pasta gekookt werd. Zo fanatiek zijn Italianen nu eenmaal als het om hun pasta gaat.

Tagliatelle

Ook lintmacaroni genoemd. Bestaat in verschillende breedtes. De smalle herten tagliolini. Vers wint het van gedroogd. Vooral lekker met zeevruchten.

Farfalle

Kleine strikjes. De pasta wordt hiervoor met een gekarteld wieltje in brede repen gesneden. De repen worden in stukken van ongeveer 4 cm verdeeld en in het midden bij mekaar gegrepen. Op die manier ontstaat een strikje.

Rigatoni

Dikke geribbelde macaroni, die in rechte stukken van ongeveer 5 cm wordt gesneden. Verkies vers indien beschikbaar. De dikte is meestal 1 cm.

Penne

Is net hetzelfde als rigatoni maar dan schuin afgesneden. De dikte varieert van 0,5 tot 1 cm. Verkies ook hier vers boven gedroogd.

Orecchiette

Letterlijk: 'kleine oortjes'. De handgemaakte vergen vakmanschap. De pasta wordt tot kleine bolletjes gerold en dan met de duim tot zijn vorm geduwd. De handgemaakte, te herkennen aan hun onregelmatige grootte, zijn uiteraard duurder dan machinaal vervaardigde. Altijd gedroogd op de markt.

Cappellini

De magere broer of zuster van spaghetti. Zeker met tomatensaus te verkiezen boven spaghetti. Draait ook een stuk makkelijker op de vork.

Spirelli

In spiraalvorm gedraaide tagliatelle. Komt vooral voor in gedroogde vorm en in verschillende kleuren. De groene wordt dan gekleurd met spinazie, de rode met tomaat en de zwarte met inktvisinkt.

Bij deze pastagerechten wordt veel gebruik gemaakt van verse kruiden indien men hier meer interesse voor heeft kan men eens kijken bij kruidenteelt en koken met kruiden.

Meer gerechten met een originele variatie zijn ook zeker een kijkje waard.
Pasta desserts - Eenvoudig, snel, goedkoop en lekker

Pasta desserts - Eenvoudig, snel, goedkoop en lekker

Het is niet alledaags om nagerechten met pasta te bereiden. Met deze recepten, zoals 'Pastamisu', 'Macaroni met bruine suiker en peperkoek' en 'Rigatoni met banaan en sinas', kan men een lekker, verra…
Gepubliceerd door Slurfke op 21-05-2012, laatst gewijzigd op 29-05-2012. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Restaurant Au Bain Marie, Mol, Belgie.
Schrijf mee!