Slurfke » Specials » Gezonde thee over de wereld
Slurfke: Informatie van A tot Z

Gezonde thee over de wereld

Gezonde thee over de wereld Thee is al eeuwenlang een van de populairste dranken ter wereld. Natuurlijk komt thee het meeste voor in de Oosterse landen, maar nu is thee bij ons opnieuw zeer trendy. Hier vindt u inventieve recepten, wetenswaardigheden en tips over thee en dit opgesplitst in delen van de wereld.

Thee

Thee is een van de meest populaire drankjes in de wereld. Je maakt het door het gieten van heet water over de gedroogde bladeren van een theeplant. Al eeuwenlang geloofden mensen dat thee ziekten zou kunnen genezen, ze gebruikten het als medicijn. Vandaag weten wetenschappers dat thee chemische stoffen bevat die voorkomen dat cellen afsterven. De meeste soorten thee bevatten cafeïne, een stof die zorgt dat u zich meer actief voelt. Sommige mensen hebben problemen met het drinken van thee, omdat het kan leiden tot slapeloosheid.

Theeplant

De theeplant groeit het beste in tropische en gematigde plaatsen waar gedurende het hele jaar regen valt. Thee kan worden geteeld vanaf zeeniveau tot op ongeveer 2000 meter. De beste kwaliteit groeit in hogere regionen.

Thee is afkomstig van de bladeren en knoppen van thee planten. Wilde planten kunnen tot 9 meter hoog worden, maar op de thee plantages worden ze verlaagd tot een struik van ongeveer een meter hoog, zodat werknemers de bladeren gemakkelijk kunnen plukken. Deze industriële manier produceert spitse, leerachtige donkere bladeren met kleine witte bloemen en zaden die er uitzien als hazelnoten. Men moet drie tot vijf jaar wachten voor een plant rijp is om te plukken.

Een plukker kan ongeveer 20 kg thee per dag oogsten. Op grote theeplantages worden de bladeren geoogst door machines, maar de kwaliteit van de thee is hoger wanneer de bladeren met de hand geplukt worden.

Over heel de wereld wordt thee gedronken

Over de hele wereld wordt per jaar bijna 5 miljoen ton thee geproduceerd.
De landen waar het meest geproduceerd wordt zijn China, India, Kenia, Sri Lanka en Turkije

Groene thee, zwarte thee, Chinese- of Japanse thee...

Verkrijgbaar in alle kleuren en geuren, in de ene cultuur al met meer sier gedronken dan de andere. Hier vindt je Chinese thee, Indiase thee, Engelse thee, Japanse thee, vruchtenthee, Da's andere thee en theetips. Een volledig gamma en Engelse ‘tea time’ is ook inbegrepen samen met andere klassiekers. Om dorst van te krijgen. FF T ZZ (effe thee zetten).

Theesoorten:

 • Groene thee
 • Zwarte thee
 • Gele thee
 • Pu-Erhthee
 • Darjeeling
 • Darjeeling First Flush
 • Witte thee
 • Lapsang souchong
 • Oolong
 • Engelse melange
 • Ceylonthee
 • Earl Grey
 • Assamthee

Om dorst van te krijgen. FF T ZZ (effe thee zetten).

Indien je geïnteresseerd bent over thee dan spreken de volgende specials je misschien ook wel aan.
Koken met kruiden
Kruidenteelt - De belangrijkste kruiden zelf telen
Alles over sangria, en een lekker recept

Alles over sangria, en een lekker recept

Het woord sangria is zo'n mooi klinkend woord, is het niet? Het betekent "bloedige" in het Spaans! Waarschijnlijk is het te verwijzen naar de mooie rode kleur die het geeft wanneer het met rode wijn g…
Voetbad met mosterd, rozemarijnthee, massageolie met kruiden

Voetbad met mosterd, rozemarijnthee, massageolie met kruiden

Voetbad met mosterd: In de volksgeneeskunde worden mosterdzaadjes vanouds in warme voetbaden gebruikt tegen bronchitis en verkoudheid. in dit recept is bovendien eucalyptusolie toegevoegd. Rozemarijnt…
Ontspannende kruidenthee, muntthee, Jeneverbesolie

Ontspannende kruidenthee, muntthee, Jeneverbesolie

Ontspannende kruidenthee: Rozenblaadjes zijn rustgevend en rozenbottels werken stimulerend. Tijm zorgt er voor dat de spieren zich ontspannen, terwijl lavendelbloemen en citroenmelisse heel opwekkend…
Indiase winterthee en Engelse theerecepten

Indiase winterthee en Engelse theerecepten

India is de grootste theeproducent ter wereld. Hier komen de beroemde soorten ceylon, assam en darjeeling vandaan. Engelse Afternoon tea is wat in tearooms wordt geserveerd: thee begeleidt door hartig…
Gepubliceerd door Slurfke op 30-05-2012. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
 • Wikipedia: Thee
Schrijf mee!